Vitt Surdegsbröd


En förutsättning för att kunna baka detta brödet är
att du har en fungerande vetesurdeg. om du inte
precis har fått igång den måste du även mata den så
att den verkligen är "på gång" innan du börjar med
detta receptet. Du måste även ha tid, god planering och
tålamod för att detta ska funka...

Dag 1

Fördeg

50 gram vetesurdeg
100 gram vatten
100 gram vetemjöl

Blanda allt i en bunke
Plasta och ställ på varm plats, c:a 26 grader
Degen ska ha börjat bubbla lätt och kännas fluffig(!?)

 
Fluffig fördeg...


Dag 2
Fördeg
300 gram vatten
225 gram vetemjöl
225 gram manitoba cream
3 gram honung
8 gram salt
Blanda allt utom saltet
Kör på låg hastighet 10 minuter
Tilsätt saltet och kör på hög hastighet 10 minuter
Gör kondomtestet
Om degen inte är seg nog, låt den vila lite och kör 5 minuter till
Färdig...

Stjälp upp i oljad låda med lock, gör ett treslag,
lock på och ställ på samma ställe som förut.

Direkt efter uppstjälpningen...

Efter 1 timme gör ett treslag.

Upprepa 1 gång i timmen tills att degen
blivit dubbel så stor.
Efter c:a 4 timmar
Stjälp upp på mjölat bord och gör försiktigt ett treslag.
Denna gången valde jag att lägga degen i en gammal
 patèform som visade sig funka väldigt bra!
Glöm ej att mjöla eller olja formen...

Låt den jäsa upp en sista gång, c:a en 1 timme.
Efter 1 timme i formen...

 Eller, sätt in formen i kylen och låt den kalljäsa där över natten.
Tänk bara på att ta ut formen c:a 1 timme innan det är dax att
baka degen så att den hinner bli rumstempererad.

Baka i 250 grader varm ugn i 5 minuter.
Öppna ugnsluckan och spruta in rikligt med vatten
från en blomsterspruta, då får brödet en hård och frasig yta.
Sänk ugnen till 200 grader och baka i c:a 40 minuter.

Ett väldigt lyckat resultat...

Var 10:e minut öppna och spruta in vatten. 
Brödet är färdigt när det håller c:a 96 grader i innertemperatur.

Så här såg det färdiga, kalljästa resultatet ut...

Som ni kan se på sista bilden fick detta brödet
många små bubblor. Jag tror att detta beror på att
det fick kalljäsa över natten, detta gör även brödet
något syrligare. Hade jag bakat av brödet direkt efter
1 timme i formen hade det fått stora avlånga bubblor,
tror jag...

Hur som helst, väldigt gott!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar