Surdegar

Längst bak, min 3 åriga bitch... Ursäkta språket...

Det känns svårt att skriva någonting utan att först ta upp
hur man startar sin egen surdeg. Det finns säkert lika
många sätt som det finns surdegar, men alla verkar inte funka
lika bra. Många föreslår tex att man ska starta en
vetesurdeg med hjälp av en rågsurdeg, och en rågsurdeg
kan du starta med hjälp av rivet äpple eller potatis, yoghurt,
honung eller russin. Det verkar även som om miljön i ditt
hem spelar stor roll eftersom att det tar c:a 4 dagar för din
surdeg att komma igång och att den då tar åt sig av sin
omgivning. Lita hokus pokus kan man säga...
Så här gjorde jag...

Surdeg

 Dag 1

100 gram vatten
200 gram råg eller vetemjöl
100 gram rårivet äpple

Blanda ljummet vatten med det andra i en
burk med tätslutande lock men stäng inte locket.

Ställ burken på en varm plats, c:a 28 grader.
( I ugnen med bara lampan tänd, i skåpet ovanför
kylen eller sidan om spisen om ni är en stor familj
och spisen är på jämt!)

Låt burken stå där i 3 dagar, snurra burken försiktigt
morgon och kväll. Vissa säger att detta hjälper
jäsningsprocessen, jag kan bara inte låta bli att
 röra och undersöka den!

Dag 4

Dag 1
200 gram vatten
200 gram råg eller vetemjöl

Blanda allt och låt stå 1 dygn till på samma ställe
och i samma burk på samma sätt.

Om allt gått bra ska det vara klart nu!

En väldigt lyckad rågsurdeg...

Och en vetesur...

Surdegen ska ha fått en "jäsig" konsistens.
Luftigare än när du började. Känns det inte som om
surdegen fått denna konsistens, häll ut allt utom 1 msk
och börja om... Tänk på slutresultatet!

Surdegsrecept kommer snart...






2 kommentarer:

  1. suttit hela kvällen och letat efter just en sådan här blogg!:) Underbar och trevlig!Hit kommer jag igen:)

    SvaraRadera
  2. Hejj!
    Dag 1 ser det ut som om degen var lite för lös från början, för det är viktigt att den inte blir för lös, och du kan också se på denna videon på hemsidan för om du vill ha mer tips så det blir en perfekt deg.. : http://www.tv4play.se/hem_och_fritid/recept/leila_bakar?videoId=1.1597848
    Men annars har du en väldigt trevlig blogg, bra gjort, fortsätt så här.. & lycka till. (:

    SvaraRadera