Pizzadeg och tomatsås




25 gram jäst
225 gram kallt vatten
2 msk olivolja
1 tsk Salt
300 gram vetemjöl
80 gram durum mjöl

Blanda allt
Kör i 10-12 min på medelhastighet
(eller knåda för hand tills du inte orkar längre!)
Dela i två delar
Jäs i kyl i 2 timmar eller i rumstemperatur i 40 min
Kavla ut på bakplåtspapper så tunt det går utan att spricka
Fyllning på
Baka i 15-20 min på 220 grader


Efter jäsning... Lite länge kanske...

En väldigt bra sak att ha i sin ugn när man bakar pizza är
en baksten, det är faktiskt alltid bra men just till pizza
kommer den verkligen till sin rätt. Det finns dyra "bakstenar"
att köpa men det går faktiskt lika bra att ta en överbliven
platta från uppfarten eller stenläggningen på baksidan av huset!
Se bara till att testköra innan första gången så att inte det
är någon sorts sammansättning i stenen som inte tål hög värme.
Det som händer är att degen får direktvärme underifrån och
därför reser sig bättre och blir knaprigare.

Då man lägger deg till ett blivande bröd på stenen reser
   sig degen och gör att brödet får en skorpa som når nästan
hela vägen runt. Detta var en parentes...

Tomatsås

2 msk Tomatpuré
1 st Vitlöksklyfta
1/2 st Gul lök
1 msk strimlad färsk Basilika ...eller torkad!
1 msk dragen Oregano ...eller torkad!
1/2 msk Paprikapulver
2 msk Honung
1/2 msk salt
2 msk Vittvinsvinäger
4 dl passerade Tomater ...eller krossade

Fräs allt utom Tomaterna och Honungen i 5 minuter
Häll i Tomaterna och Honungen
Låt puttra i 5 minuter
Klart...




3 kommentarer:

  1. mm, sååå gott det ser ut ,not bad men pizza degen ska alltid ligga i kylen ju längre det ligger i kylen degen blir knaprigare. Den kan ligga i många dagar.Prova få du ser sen resultat.mmm jag älska pizza såååå gott...:P

    SvaraRadera
  2. Det stämmer Anonym! Har hört något om det där förut. Ska absolut testa och kommer givetvis att skriva om resultatet!

    SvaraRadera
  3. Hej Björn!
    Jag har lärt mig från en säker italiensk källa :) att pizzadeg ska jäsa i en handduk, och liggandes på en träbord där det kan "andas" igenom. Då blir det bäst.
    Vet inte om det stämmer, men så hade i alla fall hon själv fått lära sig av en gammal italiensk dam :)
    /Ida

    SvaraRadera