Bakeoff bröd


Måste säga att jag inte uppskattar när
min sambo vill köpa hem bakeoff
baguetter från diverse storföretag.
Även om hon har rätt i att det går
 sjukt snabbt när man vill ha något varmt
 och "nybakat". (Det tar oftast mig minst
ett dygn att få fram något nybakat, för
henne tar det 10 minuter efter att
ugnen blivit varm!).
Så därför testade jag att framställa
Bakeoff bröd.

Recept

160 gram vetesur
300 gram vatten
610 gram vetemjöl
15 gram brödsirap
20 gram jäst
6 gram salt

Blanda allt utom saltet
Kör på medelhastighet c:a 10 min
Tillsätt saltet och kör på högsta
hastighet c:a 3 minuter
Låt jäsa i 1 timme

Efter 1 timme...
Stjälp upp på mjölad bänk och forma till en limpa...
Sätt ugnen på 200 grader...
Dela på två...
Skär varje del i 5 och forma till...
Jäs till dubbel storlek...
Snitta med vass kniv...

In med dem i ugnen och sänk till 170 grader.
Jag bakade dem försiktigare än vad jag
vanligtvis gör för att de ska in i ugnen en
gång till. Inget vatten sprutade jag in heller.
När de kommit upp i 88 grader i
innertemperatur,det är 10 grader mindre
än vanligt, tog jag ut dem.

Ser lite halvbakade ut?! Inte sant...?
Steg till 92 grader dessutom...


Som sagt, inte riktigt genomkört...

Jag lät dem svalna. Packade dem i påsar
 och stoppade dem i frysen. Efter några
 dagar tog jag ut en(?) bulle och satte ugnen
 på 200 grader. Efter ugnen blivit varm
 tog det 12 minuter innan jag hade min
 "nybakade" bulle rykande på skärbrädan...

Slutresultatet...

Med facit i hand...?
De smakade faktiskt lite storfabriks köpta...
Trevliga, men inget speciellt...
Alltså, lyckades jag! Eller...?
Sjukt mycket billigare än i affären...
En hembakad genväg till nybakat kan man säga!

7 kommentarer:

  1. Härligt att du oförtröttligt fortsätter experimenterandet och dessutom publicerar det!

    SvaraRadera
  2. Jag ser att du bara bakar vitt bröd, men det är gott med lite vitt bröd som omväxling från allt det grova brödet jag annars äter, kanske skulle du testa och baka grovt bröd med skållning.Jag har aldrig testat det men jag har läst att man ska blanda grovt rågmjöl och vatten 60-70 grader eller 100 och låt den stå till nästa dag. Sedan blandar man den till deg.
    :)

    SvaraRadera
  3. Självklart så ska jag baka mörka bröd,
    kanske ett med valnötter och aprikos som
    passar bra till ostar? Har faktiskt i dagarna
    funderat på ett mörkt bröd, men som blir
    mörkt utav en av ingredienserna som inte är
    helt vanlig i matbröd...?!

    SvaraRadera
  4. Nu har det gått en vecka sedan du sa att du skulle baka bröd ..
    Var är det mörka brödet då ?! ;o
    Vi väntar ju på dina nya recept.
    Nu är jag sur, ;( och snart blir jag också ledsen. ;'(

    SvaraRadera
  5. Förlåt, många bollar i luften just nu...
    Kommer strax ett inlägg om "Älska mat" mässan som var i Malmö i helgen. Håll till godo med det sålänge, kommer mera!

    SvaraRadera
  6. Nu har även jag hittat hit. Vilken kul idé med eget bakeoff-bröd! Inspirerande blogg förövrigt.
    Jag håller också på att baka en massa bröd. Titta gärna in på min blogg någon dag. Idag gjorde jag en halvt misslyckad levain!

    SvaraRadera